Onze filosofie


Over sterke gemeenschappen…

De laatste 10 jaar zijn dorpen en wijken met minder gunstige kaarten op achterstand gekomen, terwijl er in andere gebieden sprake is van een ongekende heropleving. Er wordt een steeds grotere kloof zichtbaar. In het ene dorp lijkt alles te lukken, terwijl een ander dorp stagneert in haar ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor wijken en stadsdelen. Regionale economie, geografische ligging en sociale achterstand spelen parten. Maar we zien ook dat dorpen en wijken succesvol terug vechten. Sterke gemeenschappen kenmerken zich door een gedeelde visie, een gezamenlijke identiteit, ondernemerschap en een dosis burgerlijke ongehoorzaamheid. Het verschil wordt vaak gemaakt door enkele personen die de kar trekken, onmisbaar voor iedere gemeenschap of lokaal initiatief. Sociaal kapitaal is waar participatie op draait en dat moeten we koesteren. Het fundeert de oplossingen van de toekomst in wijken en dorpen waar financiële middelen schaars zijn en de marktpotentie voor commerciële investeringen nihil is.

.

Over maatschappelijk vastgoed…

Het opbouwen van sociale structuren en vereniging van mensen begint simpelweg bij ontmoeting. Behoud van laagdrempelige ontmoetingsplekken in wijken en dorpen zijn daarom van vitaal belang voor de ontwikkeling van de participatieve samenleving.

Inlocus bouwt aan maatschappelijk vastgoed vanuit het kulturhus-concept. In 2000 is dit concept voor multifunctionele accommodaties geïntroduceerd in Overijssel, waarna het zich als een olievlek over Nederland heeft verspreid. Kulturhus is een Scandinavisch begrip en staat voor een veelzijdig gemeenschapscentrum waarbij meer wordt gedeeld dan alleen de voordeur. Vergaande samenwerking tussen participanten is de sleutel naar een goed kulturhus.

Een Kulturhus is een voorziening onder één of meerdere daken in een dorp of stadswijk. Participanten in een Kulturhus hebben een gezamenlijke visie over de rol van de voorziening in het dorp of de wijk. Een gezamenlijk beheer en een gezamenlijke programmering zijn een voortvloeisel van die visie. Binnen een Kulturhus worden inventieve verbindingen gelegd tussen organisaties en verenigingen. Dit levert meerwaarde op. Het kulturhus is daarmee een zeer relevante ontwikkeling op het gebied van vitaliteit in dorpskernen en stadswijken in Oost-Nederland.

Momenteel zijn er meer dan 500 kulturhusen opgericht in Nederland, waarmee het een substantiële impuls heeft gegeven aan het voorzieningenniveau en lokale economie. Vanuit jarenlange ervaring en nauwe betrokkenheid bij kulturhusen, zet Inlocus zich in voor rendabele exploitaties en een zo hoog mogelijke sociale output van deze maatschappelijke gebouwen.

Over de kantelende samenleving…

Omdat we leven in een tijdperk van grote veranderingen, vraagt dit om radicale vernieuwing op alle domeinen. En baanbrekende maatschappelijke vernieuwingen starten vaak klein, op lokaal niveau, met simpele ideeën en bevlogen mensen. Kleine organisaties en inwoners hebben een voorsprong. Zij werken vanuit lokale context, kunnen inspringen op actuele gebeurtenissen en zijn nauwelijks gebonden aan een beperkende systeemwereld. Voor grote bedrijven en de overheid is dit veel lastiger. De Raad voor het Openbaar Bestuur schreef daar in 2012 reeds het volgende over:

“Ruimte geven aan de vitaliteit van de samenleving vraagt om een urgente en radicale paradigmashift in de functie, rol en werkwijze van de politiek, het bestuur en het ambtelijke apparaat.”

Die vitale samenleving is er al. Zij wordt soms tegen gehouden door een welwillende systeemwereld, die opgetrokken is uit historische denkbeelden en verouderde paradigma’s. Inlocus stelt zich ten doel bij al haar projecten te werken vanuit een nieuw en dynamisch wereldbeeld, waarbij de lokale context leidend is. In het publieke domein is het samenspel tussen inwoner en overheid van cruciaal belang, wil participatie daadwerkelijk slagen. Inlocus bemiddelt hierin en gebruikt de participatieladder (Partners & Pröpper, 2009) als vertrekpunt voor dit samenspel.

Over afhankelijkheid van plaats…

Professor Caspar van den Berg is hoogleraar Global and Local Governance bij de RUG en heeft onderzoek gedaan naar nieuwe maatschappelijke en bestuurlijke ordening. Hij ziet dat de politieke scheidslijnen steeds vaker lopen tussen regio’s die bruisen en regio’s die krimpen. Dit veroorzaakt een tweedeling die op sociale, economische, politieke vlakken sterk doorwerken.

“Waar je woont bepaalt voor een belangrijk deel in wat voor bubbel je zit en hoe je tegen de wereld aankijkt. Ik onderscheid de anywheres, degenen voor wie globalisering vooral voordelen heeft, van de somewheres, die minder goed uit de voeten kunnen met de globalisering. Vervolgens kijk ik ook wáár deze mensen wonen. Dan valt op dat de anywheres in de bruisregio’s (14 procent) verhoudingsgewijs maar een klein deel van Nederland beslaan. Dat zijn de journalisten, de politici, de wetenschappers, die vanuit Den Haag en Amsterdam de toon zetten.”

“De groepen onder in de grafiek zijn de bewoners van de oude wijken (21 procent), van middelgrote gemeentes (17 procent) en plattelandsregio’s (12 procent), die veel verder van de “macht” af zitten. De politieke instabiliteit die je op veel plekken in de wereld ziet, komt volgens mij uit dit verschil voort.”

Bron: interview Caspar van den Berg 1 januari 2019 (De Correspondent)